203-річчя з Дня народження Тараса Шевченка


Результат пошуку зображень за запитом "тарас шевченко 203 роки"
І милосердному молюсь,
Щоб ви лихим чим не згадали…
Т. Г. Шевченко

9 березня 2017 році ми відзначаємо 203-річчя від дня народження геніального поета України – Тараса Григоровича Шевченка.

«Шевченко як поет – це був сам народ, що продовжував свою творчість», «поезія Шевченка – безпосереднє продовження народної поезії», – проголошував М. І. Костомаров. Констатуючи повсюдне згасання народної поезії під тиском цивілізації англійський славіст В. Р. Морфіл бачив останні ії вогнища на Україні, а Шевченка називав «одним із останніх народних співців».

Думи народу, його сподівання і прагнення були для Шевченка тим джерелом, яке підтримувало в ньому полум’яний вогонь творчості. Ніхто з українських поетів з такою ніжністю не відбив у своїх творах невичерпну любов до свого краю, до свого народу, до чарівної української природи.

Т. Г. Шевченко підняв на найвищий рівень ту дорогоцінну духовну спадщину, яку протягом віків створювали українські безіменні генії – творці народних пісень. Він здобув українській літературі загальне визнання і гідне місце в ряду національних культур світу, і, за словами Рауля Чилачави, «одним із перших гарантував вічність своєму народові, своїй мові, своїй культурі».

nbuv.gov.ua

Результат пошуку зображень за запитом "ЗАХІД СОНЦЯ МОРЕ"

За сонцем хмаронька пливе...


За сонцем хмаронька пливе,
Червоні поли розстилає
І сонце спатоньки зове
У синє море: покриває
Рожевою пеленою,
Мов мати дитину.
Очам любо. Годиночку,
Малую годину
Ніби серце одпочине,
З Богом заговорить...
А туман, неначе ворог,
Закриває море
І хмароньку рожевую,
І тьму за собою
Розстилає туман сивий,
І тьмою німою
Оповиє тобі душу,
Й не знаєш, де дітись,
І ждеш його, того світу,
Мов матері діти.



Коментарі